Wiki Loves Public Art

Wiki Loves Public Art on kansainvälinen julkisiin taideteoksiin keskittyvä valokuvauskilpailu. Taidetta on kaikkialla ympärillämme ja se kertoo kulttuurimme ja yhteiskuntamme kehityksestä. Toukokuussa 2013 ensimmäistä kertaa järjestettävän WLPA-kilpailun tavoitteena on kerätä valokuvia juuri näistä arkipäiväämme kuuluvista taideteoksista. Kilpailun osallistujat eri puolilla maailmaa valokuvaavat julkisilla paikoilla olevia taideteoksia ja tallentavat nämä kuvat Wikimedia Commons –mediatietokantaan vapaalla lisenssillä. Wikimedia Commonsin kuvia käytetään Wikipedian artikkeleissa, mutta niitä voi käyttää myös mihin tahansa muuhunkin tarkoitukseen, myös kaupallisesti.

Suomessa kilpailuun voi osallistua ottamalla valokuvia ulkona sijaitsevista julkisista veistoksista, joiden tekijä on kuollut vähintään 70 vuotta sitten. Suomessa on lupa kuvata myös uudempia julkisessa tilassa olevia teoksia, mutta kuvia ei ole lupa käyttää kaupallisesti. Rajoituksen takia niitä ei voi tallentaa Wikimedia Commonsiin.

Wiki Loves Public Art -kilpailun järjestää maailman suurimman nettitietosanakirja Wikipedian taustalla vaikuttava Wikimedia-säätiö yhdessä Euroopan digitaalisen kulttuurin ja taiteen keskus Europeanan kanssa. Pääosin vapaaehtoisvoimin pyöritettävän Wikimedian tavoitteena on avoimen tiedon edistäminen, että kaikilla olisi vapaa pääsy maailman tiedon äärelle.

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa suomalainen raati palkitsee parhaat Suomessa kilpailun aikana otetut  kuvat. Näistä kymmenen parasta lähetetään jatkoon kilpailun toiseen vaiheeseen, jossa eri maiden parhaat kuvat kisaavat kansainvälisen raadin arvosteltavina.

Joten katso ympärillesi, ota kamera käteen ja osallistu vapaan tiedon edistämiseen kuvaamalla lempitaideteoksesi! Voit osallistua myös tarjoamalla palkintoja tai tiedottamalla kilpailusta.